Frågor & Svar

FRÅGOR & SVAR

God munhälsa


Vi kan erbjuda en mängd tekniska lösningar för att laga och ersätta tänder, men det absolut viktigaste i god tandvård, är god munhälsa. Att bli fri från karies, eventuell tandlossning och att ha ett friskt tandkött bör vara målet för alla patienter. Nedan har vi samlat svar på några av de vanligaste frågorna gällande tandvård och vår klinik. Om du inte hittar vad du söker är du välkommen att kontakta oss via formuläret som du hittar via länken "Kontakta oss" i menyn uppe till höger.

Vi är ett kompetent team med tandläkare, tandhygienist och tandsköterska. Tillsammans har vi över fyrtio års erfarenhet av tandvård.


Vi finns alltid där för patienten.

Vi är lyhörda och lyssnar gärna.

Vi hjälper gärna till.

Varför använder ni digital röntgen?

Röntgenbilder är en viktig del vid diagnostiseringen av dentala problem. En av de största fördelarna med digital röntgen är att den minskar den nödvändiga strålningen med 80-90% jämfört med den äldre tekniken med röntgenfilmer. Man kan alltså säga att du som patient utsätts för 80% mindre strålning. En annan fördel är att bilden direkt dyker upp på bildskärmen och kan dessutom bearbetas och förstoras för att lättare diagnostisera dina tänder.

Sist men inte minst är det dessutom betydligt miljövänligare eftersom vi slipper framkallningsvätskor, blyfilm och andra restprodukter från den tidigare processen.

Varför är det så viktigt med tandtråd?

Ett friskt tandkött är A och O i god tandvård, och för att få ett friskt tandkött är det viktigt att göra rent mellan tänderna. Tandtråden hjälper dig att rengöra där tandborsten inte når. När du inte använder tandtråden kontinueligt, mår tandköttet dåligt och blir oftast rött, glansigt och lättblödande. Det har då uppstått en tandköttsinflammation. Vid tandköttsinflammationer ökar risken för tandlossning då tandstenen som bildas bryter ned tandbenet som håller fast tanden.

Vad är tandlossning?

Tandlossning innebär att tandbenet försvinner längre och längre ner runt tanden, och tanden tappar därmed sitt fäste och blir rörlig. Det finns många faktorer som påverkar tandlossning; tandsten, rökning, dålig munhygien, ärftlighet m.fl. För att bibehålla tandbenets friskhet och existens är det viktigt med regelbunden och daglig rengöring mellan tänderna, vilket lättast görs med hjälp av tandtråd. Minst ett besök per år hos tandhygienist ökar chanserna för att undvika tandlossning.